Domowa hodowla jeży pigmejskich





Informacje ogólne


Nasze jeżyki są krzyżówką jeża czteropalczastego lub białobrzuchego (Atelerix albiventris) z jeżem algierskim (Atelerix algirus). Jeż afrykański pochodzi z Somalii i Tanzani, gdzie zamieszkuje tereny z bujną roślinnością. Jeżyki afrykańskie są mniejsze od swoich europejskich kuzynów, osiągają ok ¼ ich rozmiarów. Ważą od 300 do 500 g przy długości ciałka od 14 do 26 cm. Mają białe brzuszki i różnokolorowe igiełki na grzbiecie, które zbudowane są z kreatyny. Jeże afrykańskie w naturalnym środowisku żyją do 8 lat, jednak w niewoli czas ten skraca się do ok 5 lat. Jest to zwierzę terytorialne, co oznacza, że w środowisku naturalnym są małymi samotnikami.  

Kopią norki, a terytorium 1 jeżyka rozciąga się dookoła w promieniu nawet 300 metrów. Zwierzaki te są aktywne w nocy i głównie wtedy wędrują po swoim terenie w poszukiwaniu pożywania. Menu naszych jeżyków to owady, dżdżownice, mniejsze gady lub płazy, a od czasu do czasu nie pogardzą jakąś roślinką. Warto dodać, że jeżyki uważa się za zwierzaki hipoalergiczne. Nie odnotowano jeszcze reakcji alergicznych u osób, które nabyły jeżyka mimo tego, że są uczuleni na sierść psów, kotów czy innych zwierzaków. Warto przypomnieć, że jeże nie wydzielają żadnych zapachów same z siebie.